KIVÁLASZTÁS ÉS FEJLESZTÉS

Pszichológiai módszerek alkalmazásával

A hatékony kiválasztás és fejlesztés a mai munkaerőpiaci környezetben minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír. Új munkatársak felvételénél fontos, hogy a lehető legpontosabban lássuk a potenciális jelöltek kvalitásait és gyengéit, ideális esetben pedig előre tudjuk jelezni viselkedésüket, reakcióikat bizonyos sarkalatos szituáció típusokban. Ha pedig kiválasztottuk a legmegfelelőbb munkatársakat, a szervezet hatékonysága maximalizálásának és a munkatársak megtartásának szempontjából is fontos a fejlesztendő területek minél pontosabb feltérképezése, a fejlesztési folyamat optimalizálása.

A HR eszköztár fejlődése

Hála az utóbbi évek, évtizedek fejlődésének, még soha nem állt olyan mennyiségű és minőségű objektív mérőeszköz a HR szakemberek rendelkezésére, mint manapság.

A pszichológiai mérés, tesztelés hagyományait az utóbbi néhány évben lezajló munkaerőpiaci változások nagyon erősen befolyásolták. Ma már alapelvárás a gyorsan, akár személyes jelenlét nélkül is lebonyolítható, modern fejlesztésű eszközökkel végzett vizsgálat lehetősége.

Első lépésként a korábban papír-ceruza formában elérhető tesztek digitalizált változatai jelentek meg. Ez nagy lépés volt a praktikusság tekintetében. Ma már azonban a tesztfejlesztőknek olyan igényeket is ki kell elégíteniük, mint a gamifikáltság, mesterséges intelligencia alkalmazása, az arculati validitás növelése (a tesztfelület elfogadottsága legyen magas, pl.: a teszt hasonlítson azokra a felületekre, amelyeket a munkavégzés során is használnak) vagy éppen az önbevallástól eltérő módon történő mérés. Ezt nyújtják azok a számítógépes tesztek, amelyek nem egyszerűen korábban is elérhető kérdőíveket digitalizáltak, hanem a fejlesztés során tudatosan aknázzák ki a számítógépes környezet adta lehetőségeket (pl.: videók és képek alkalmazása tesztekben, játékosított megoldások, adaptív tesztek – a tesztrendszer a korábbi válaszokhoz igazodva adja a következő kérdéseket -, a munkakörnyezetbe illesztett mérési megoldások stb.). A számítógépes tesztelés előnye továbbá, hogy a tesztek automatizáltsága révén hibamentesen és időhatékonyan lehet velük értékelni.

A tesztek mellett az AC/DC programok evolúciója is egyértelműen felgyorsult. A természetes fejlődés mellett ezekben a módszertanokban is történt egy piaci igényekhez történő igazodás. Ma már a mérés pontosságának megtartása mellett szükséges, hogy erős fejlesztési hatás is megjelenjen, erős, változatos legyen az élményszint a résztvevők számára, a lehető legtöbb visszajelzés kísérje a programokat, és a szervezetek HR marketing eseményként is tudjanak tekinteni ezekre az eseményekre.

A két leghatékonyabb módszertan

Cégünk az említett két leghatékonyabb módszert kínálja: a digitális számítógépes teszteket és az AC/DC-t. Így bármilyen kiválasztási és fejlesztési feladat elvégzésére a megrendelő szervezetre szabott optimális megoldást tudjuk kínálni.

A számítógépes tesztek

A számítógépes pszichológiai tesztekek a kiválasztás, az alkalmasságvizsgálat és a fejlesztésipotenciál-mérés területén egyaránt hatékony eszközökök. A számítógépes tesztek nem pusztán a papíralapú tesztek digitalizált verziói, hanem maximálisan kihasználják a digitális környezetben, teszteszközökben rejlő lehetőségeket. legyen szó kompetenciamérésről vagy személyiségtesztekről. Az At Work a világszinten piacvezető Vienna Test System (VTS) hazai képviselőjeként a számítógépes pszichológiai tesztek legszélesebb választékát kínálja – jelenleg 64 magyar nyelven is elérhető teszttel -, így bármilyen területen az adott pozícióra, szervezeti célra szabott tesztcsomagok állíthatók össze.

Bővebben a számítógépes tesztekről

AC/DC

Munkahelyi szituációk modellezésével, a résztvevők viselkedésének megfigyelésével minden más módszernél hatékonyabban mérhetők a résztvevők vezetői készségei, interperszonális képességei, és a munkakör betöltéséhez szükséges viselkedéses kompetenciái. Az általunk kidolgozott AC/DC módszertan az értékelés szubjektivitásának minimalizálásával és egyéb, értékelést torzító tényezők kiküszöbölésével a lehető legpontosabban írja le a megfigyelt viselkedési jegyeket.

Bővebben az AC/DC programokról

Teszt vagy AC/DC?

A pszichológiai tesztek: alapvető, hosszabb távon jellemző tulajdonságokról és fejlesztési lehetőségekről informálnak. Többségük nem alkalmas viselkedéses jellemzők mérésére. Az aktuális viselkedésről az AC/DC feladatok által nyerhetünk információkat. Az AC-t külső vagy belső pályázók kiválasztására használjuk, a DC célja a munkatárs fejlesztésének előkészítése, a fejlesztendő területek feltérképezése, fejlesztése.

Menedzserből vezető – a FLIGBY

A FLIGBY egy tudományos alapokon nyugvó, a Flow-elméleten alapuló vezetésfejlesztő üzleti szimuláció, amely szórakoztató módon ad képet a felhasználó vezetői készségeiről. A FLIGBY-t a magyar tulajdonú ALEAS Simulations és Csíkszentmihályi Mihály közösen alkotta meg, azóta pedig elnyerte többek között „a világ legjobb játékosított vezetésfejlesztő alkalmazása” (International Serious Play Awards, Seattle, 2012) díjat.

A FLIGBY 29 vezetői kompetenciáról ad visszajelzést, mint például: üzleti gondolkodásmód, elköteleződés kiépítése, érzelmi intelligencia, elemzőkészség, stratégiai gondolkodás, motiválás, priorizálás, stb.

A FLIGBY motiváló és elemezhető formában készíti fel a (leendő) vezetőket, vagyis a „FLIGBY-felhasználókat” a flow-alapú munkakultúra kialakításához és menedzseléséhez szükséges vezetői szerepvállalásra. Miért pont erre? Mert ahogy a FLIGBY neve is jelzi (a „Flow is Good Business for You” rövidítése) a flow jó üzlet: a program által közvetített szemlélettel jelentősen erősíthető a munkatársak motivációja, és bizonyíthatóan növekszik a szervezet teljesítménye.

Bővebben a FLIGBY-ről

Esettanulmányok

Kamionsofőrnek jelentkezők alkalmasságvizsgálata

Kamionsofőrök alkalmasságvizsgálata

2015 októbere és 2017 áprilisa között összesen 1966 kamionsofőrnek jelentkező pályázó alkalmasságvizsgálatában vettünk részt. Mi természetesen a Vienna Test System külön erre a mérési programra összeállított tesztcsomagjával támogattuk ...

Így térül meg a VTS használata

A Vienna Test Systemet fejlesztő osztrák Schuhfried cég még a 2010-es évek elején készített egy hatástanulmányt, melynek eredményei kiválóan mutatják, hogy a VTS használata a kiválasztásban milyen forintosítható előnyökkel jár. ...

Hogy dolgoznak a fiúk a bányában?

Pelser és munkatársai 2005-ben végeztek el egy vizsgálatot dél-afrikai bányákban dolgozó nehézgép vezetőkkel. Ez egy kulcsfontosságú pozíció a bánya hatékonysága szempontjából: a nehézgép vezetők azok, akik feltöltik a rakományt, ...

TOVÁBBI TANULMÁNYOK

Iratkozzon fel hírlevelünkre!