HÍREK

Cikkajánló: Értékelő Központ (Assessment Centre) eredmények és személyiségjegyek kapcsolata

Egy korábbi publikáció bemutatása után ismét büszkélkedhetünk kollégáink tudományos tevékenységével: márciusban a Szabó Zsolt Péter által vezetett munkacsoport a Periodica Polytechnica c. folyóiratban jelentetett meg egy cikket az Értékelő Központ eredmények és személyiségjegyek kapcsolatáról, The Relationship Between Assessment Centre Outcomes and Personality Traits címen.

Az At Worknél kiemelten fontos számunkra, hogy szakmailag megalapozott, megbízható és érvényes eszközökkel dolgozzunk, így nagyra értékeljük a módszertanokhoz kötődő tudományos munkát.

Jelen tanulmány célja az Értékelő Központ (AC) fogalmi érvényességének vizsgálata volt: a szerzők (Szabó Zsolt Péter, Simon Evelin, Pinczés Máté, Laczai Róbert, Kun Ágota) az elméletileg összefüggő személyiségváltozók és AC minősítések közötti kapcsolatot vizsgálták egy kiválasztási programban. Korábbi tanulmányok ellentmondó eredményekről számoltak be az Értékelő Központ fogalmi érvényességével kapcsolatban. A szerzők hiányosságokat azonosítottak korábbi vizsgálatokban, és kimutatták az AC fogalmi érvényességét vezetőjelöltek viszonylag nagy mintáján (N = 314). Az eredmények összhangban vannak a vonásaktivációs elmélettel. A következtetések elméleti és gyakorlati vonatkozásait részletesen tárgyalja a cikk.

A teljes, angol nyelvű cikk olvasásához látogasson el a Periodica Polytechnica oldalára: https://pp.bme.hu/so/article/view/17455

Vagy olvassa el pdf-ben itt: elolvasom

Iratkozzon fel hírlevelünkre!