HÍREK

Alapeszköz a neurokognitív képességek feltérképezésére: a COGBAT tesztszett

A munkapszichológia, a sportpszichológia és a közlekedéspszichológia mellett a Vienna Test System negyedik tipikus felhasználási területe a klinikum, ezen belül az egészségügy minden olyan területe, ahol kognitív / neuropszichológiai károsodással rendelkező személyek diagnosztikája és rehabilitációja folyik. A VTS-ben több mint 40 olyan pszichológiai teszt található, amit szakemberek ezen a területen használnak, olyan speciális képességek vizsgálatára, mint például a nonverbális memória vagy a kognitív flexibilitás. Ide tartozik a COGBAT tesztszett is.

Hogy miért hívjuk a COGBAT-ot tesztszettnek, és nem egyszerűen tesztnek? Sokat hivatkozunk arra, hogy hányféle különböző pszichológiai teszt érhető el egy helyen a VTS-ben – a képzett szakemberek ettől sokszor úgy lelkesednek, mint egy gyerek az édességboltban, de valljuk be, ez a sokoldalúság néha bénítóan hat a gyakorlatban. A tesztválasztás megkönnyítésére állítottak össze a VTS fejlesztői tesztszetteket különböző tesztelési célokhoz rendelten: például az SFTEAM tesztszett a csapatsportolók kognitív pszichológiai felmérésére bevált teszteket tartalmaz, a CFADHD tesztszett pedig az ADHD-gyanús felnőttek diagnosztikájában lehet hasznos. A COGBAT célja a kognitív állapot relatíve gyors általános feltérképezése. Egy olyan válogatás, amihez bátran nyúlhatunk minden olyan esetben, amikor felmerül a gyanú, hogy egy személy kognitív képességei valamilyen okból károsodtak, azaz eltérnek az átlagostól. Ilyen eset lehet egy agyi trauma (pl. stroke, fejsérülés), egy fejlődési sajátosság (pl. demencia), de egyes pszichológiai (depresszió, skizofrénia) vagy egyéb (pl. long-COVID) kórképek járulékos tünete is lehet a kognitív állapotromlás. 

A COGBAT-ban lévő tesztek egy mindössze 60 perces mérés alapján nyújtanak átfogó képek a figyelem, a memória és különböző végrehajtó funkciók állapotáról, emellett azt is felmérik, hogy a tesztkitöltő szubjektív módon hogyan értékeli, éli meg a saját mentális állapotát. A COGBAT olyan teszteket tartalmaz, amelyek: 

  • sok éven át bizonyították hasznosságukat a klinikai gyakorlatban és számos kutatásban
  • fogalmilag illeszkednek a széles körben elfogadott tudományos elméletekhez, modellekhez
  • érzékenyek a képességekben bekövetkező változásokra (képességromlásra, képességjavulásra)
  • érzékenyek az alacsonyabb képességspektrumban
  • összefüggést mutatnak a mindennapi funkcionalitással
  • jó kompromisszumot jelentenek a teszt hossza és a megbízhatóság között
  • nemzetközileg használhatóak – azaz a bemutatott ingeranyag (az instrukcióktól eltekintve) független a nyelvtől.

A teszteredmények értelmezését egy könnyen használható – és 2021. decemberétől magyar nyelven is elérhető! – riportformátum segíti, amely a tesztszett összes tesztjének eredményét egy grafikonon ábrázolja. Az eredményeket fő területenként szemléletesen értékeli az „ún. közlekedési lámpa” rendszer: a figyelem, a memória és a végrehajtó funkciók állapotát zöld (nincs kognitív károsodás), sárga (kognitív károsodás előfordulhat) vagy piros (kognitív károsodás áll fenn) jelzések mutatják. A COGBAT-index az összes teszteredményt figyelembevéve ad végső értékelést arról, hogy áll-e fenn kognitív károsodás. 

Részlet a magyar nyelvű eredményriportból

A COGBAT tesztszettben is megtalálható TOL-F teszt és a COGBAT-hoz is szükséges válaszpanel képe

Érdeklődöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre!