HÍREK

Kiválasztás koronavírus idején: Munkahelyi biztonság és alkalmasság tesztek

A Vienna Test System (VTS) a világ piacvezető tesztrendszerei közé tartozik. A VTS fejlesztője, az osztrák SCHUHFRIED GmbH is reagált a koronavírus miatt megváltozott körülményekre: olyan tesztcsomagot dobtak a piacra, amelyhez nincs szükség infrastrukturális beruházásokra, egy mozgó pszichológiai laboratórium hozható létre mindössze egy okostelefon és internetcsatlakozás segítségével.

A három tesztből álló tesztcsomagnak két fő célja van: egyrészt képet ad a tesztkitöltő intelligenciájáról, koncentrációs képességéről és személyiségvonásáról. Ezek mind olyan tényezők, amelyek fontos előrejelzői a későbbi beválásnak a legtöbb munkakörben. Így a tesztcsomag használható kiválasztási eszközként. Különösen előnyös azokban a kiválasztási helyzetekben, amikor sok jelölt van, hiszen ezzel a minimális technikai követelményekkel dolgozó rendszerrel könnyen ki tudjuk válogatni a jelentkezők közül azokat, akikkel érdemes tovább menni a folyamatban.

Másrészt a tesztcsomagot kifejezetten úgy állították össze, hogy segítse a termelőcégeket abban, hogy a munkahelyi biztonság szempontjából kockázatot jelentő jelölteket lehessen szűrni.

Miről is van szó? A kutatások azt bizonyítják, hogy a balesetek terén érvényesül az ún. Pareto-elv: a munkahelyi balesetek túlnyomó többségét a munkatársak egy kis csoportja okozza. Az ilyen munkatársakra jellemző, hogy az átlagostól elmaradó gondolkodási képességgel rendelkeznek, alacsony a koncentrációjuk, figyelmük, szélsőségesen kockázatvállalók, vagy éppen nem bírják a stresszel vagy monotóniával járó helyzeteket. A „Munkahelyi biztonság” tesztcsomagunk éppen ezeket a jellegzetességeket tudja megragadni.

A tesztcsomag kitöltése egyszerű: emailen keresztül küldünk egy linket, és a linket megnyitva már el is lehet kezdeni a tesztelést. A tesztcsomag megfelel napjaink kihívásainak: a „Mobile First!” fejlesztés lényege az, hogy a teszteket mobiltelefonra fejlesztették, így nem az történik, hogy a kis képernyőn is meg tud jelenni valami, amit eredetileg nagy képernyőre optimalizáltak – annak minden nehézsége mellett –, hanem a kis képernyő az alapbeállítás. A VTS laboratóriumában kutatások igazolták azt is, hogy a tesztek kitöltésében nem jelent különbséget a mobiltelefon a hagyományos számítógépes kitöltéssel szemben: mind az intelligenciavizsgálatban, mind a koncentrációs képességben ugyanolyan eredmények születtek a kis és a nagy képernyőn.

Az AT Workben azt tűztük ki célul, hogy minél gyorsabban elhozzuk a SCHUHFRIED GmbH legújabb fejlesztését Magyarországra, bízva abban, hogy a hazai cégeknek is mentőöv egy ilyen eszköz a járványhelyzetben: így a VTS-t használó országok közül Ausztria után Magyarországon jelent meg először a tesztcsomag. A nagy nyelvcsaládok (német, angol, spanyol, francia) mellett a csomagban lévő tesztek 2020. őszétől magyar nyelven is elérhetők, sőt a tesztcsomag nálunk már aktív használatban van: október óta egy termelő céget segítünk vele technikusaik kiválasztásában. Az eddig elvégzett több mint 60 tesztkitöltés igazolta a várakozásokat: a tesztcsomag kellően érzékeny arra, hogy kiszűrje azokat, akik alacsony gondolkodási és/vagy koncentrációs képességgel rendelkeznek, vagy éppen a személyiségvonásaikban van olyan, ami kockázatot jelenthet, ugyanakkor a tesztcsomag fair abban, hogy a jelöltek többsége számára teljesíthetők a feladatok.

Próbálja ki Ön is a mobiltelefonon kitölthető tesztjeinket!

Érdeklődöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre!