HÍREK

Kövesse nyomon munkatársai mentális-lelki egészségének változását: az AVEM teszt

Sok jó szándékú cég küzd azzal a mostani időszakban, hogy nincs rálátása a távolról dolgozó munkatársainak a lelki állapotára. Amióta a távmunka bevett megoldássá vált, folyamatosan kérdés az, hogy mi történik a munkatársakkal, honnan lehet tudni, ha baj van velük, és hogy lehet nekik segíteni.

Ez azért is jó kérdés, mert a munkatársak közül sokan nehéz helyzetbe kerültek: vannak, akik úgy próbálnak a munkafeladataikkal megbirkózni, hogy közben kisgyerekeket nevelnek és tanítanak otthon, mások egyedül maradtak, megint másoknak most olyan háztartási feladatokkal kell megküzdeniük, amelyek egy részét eddig máshogy oldották meg (tipikusan ilyen például a napközbeni étkezés). Ez a felállás ideális terep arra, hogy előálljanak olyan negatív munkához való viszonyulások, mint például a munka-magánélet egyensúly felborulása, a krónikus stressz, kiégés, munkamánia. Rengeteg olyan irodai dolgozó van, aki most távolról dolgozva a magány és az izoláció érzését éli át, miközben megnövekedett terheléssel kell megbirkóznia.

Ezekben a helyzetekben nagyon fontos, hogy a cégek monitorozzák a munkatársaik állapotát, ehhez viszont megfelelő eszközre van szükség. Azért is igaz ez, mert a megnövekedett teher miatt kialakult negatív érzelmi-mentális állapotokat (pl. kiégés, munkamánia) többnyire nem veszi észre önmagán az ember, és ráadásul most korlátozottabb az esélye az olyan visszajelzéseknek is, amelyek segíthetnek a felismerésen (pl. „Mostanában olyan negatív vagy!”, „Mostanában túl sok időt töltesz bent az irodában!”). Nagyon könnyű belecsúszni ilyenkor például egy munkamániás epizódba, ami látszólag eltereli a figyelmet a magányosságról, izolációról. A gond az, hogy ettől még a kiégés, a krónikus stressz, a munkamánia pontosan ugyanazokkal a következményekkel jár, mint amikor „normális” közegben történik: ugyanúgy testi-lelki egészségkárosodás lesz a vége.

A monitorozás szempontjából a legfontosabb követelmények, hogy olyan eszköz álljon a rendelkezésre, amelyet online ki lehet tölteni, rövid a kitöltési idő, többször kitölthető a teszt, és az is fontos, hogy olyan tesztről beszéljünk, ami megalapozott, érvényes, megbízható. Egy ilyen teszt az AVEM – Munkahelyi Viselkedési Minták Teszt, amelyről korábban már részletesen írtunk. Az AVEM egy 10-13 perc alatt kitölthető teszt, ami 11 változóban vizsgálja a munkatársak munkához való viszonyulását. Az AVEM legfontosabb jellemzője, hogy a mintegy 30 ezer főből álló háttér minta alapján csoportokba sorolja a kitöltőt: lehet a munkatárs munkához való viszonyulása Egészséges (motivált, de képes a kikapcsolódásra), Laza (nem motivált, nem elkötelezett), Túlhajszolt (túlságosan motivált, nem képes a kikapcsolódásra), és Kiégett (már nem elkötelezett, nem hatékony a stressze való megküzdése). Témánk szempontjából az AVEM legfontosabb jellemzője, hogy éppen arra fejlesztették ki különböző munkaköri csoportokban (pl. tanárok, tűzoltók, ápolók, startup dolgozók), hogy időben többször felvéve vizsgálja, hogy miként változik a munkatársak munkához való viszonyulása.

Amennyiben a teszteredmények alapján szükséges, a prevenció segítségével meg lehet akadályozni a negatív viszonyulások előállását, vagy éppen csökkenteni lehet a már kialakult negatív állapotok következményeit. A típusokba sorolással a teszt már a stresszkezelés útján is elindít.

Olvassa el a stresszkezeléssel, pszichológiai támogatással kapcsolatos írásunkat is!

Érdeklődöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre!