HÍREK

Műszeres mérés a Vienna Test Systemmel – avagy mire jók a fura kütyük

A Vienna Test System az egyik legrégebbi digitális mérőeszköz a képességvizsgálat területén: az első mérőműszereket az 1940-es évek végén hozta piacra az osztrák SCHUHFRIED cég, majd a számítástechnika fejlődésével párhuzamosan újabb és újabb szoftver- és hardververziókkal, később online megoldásokkal bővült a rendszer, amely ma körülbelül 100 pszichológiai teszt működését teszi lehetővé. Míg egyes személyiség- vagy intelligenciatesztek már okostelefonon is futnak, bizonyos képességek felméréséhez továbbra is speciális mérőműszerekre van szükség. Mik ezek a műszerek, és mire valók? Jelen cikkben ezt mutatjuk be.

Műszerek: a minőség zálogai

A cégeknél, alkalmasságvizsgáló szerveknél vagy egészségügyi intézményekben végzett képességmérések eredményeit szakemberek a legtöbb esetben olyan döntések meghozatalánál veszik figyelembe, amelyek komolyan befolyásolnak emberi sorsokat. Megfelelő-e a munkavállaló figyelme egy balesetveszélyes gép üzemeltetéséhez? Mi állhat az élsportoló fejlődésében való megakadás mögött? Kiből lehet pilóta vagy légiforgalmi irányító? Alkalmas-e valaki járművezetésre? Utal-e a képességszint változása neuropszichológiai megbetegedésre? Pontos információkra szeretnénk építeni a válaszainkat, amire a műszeres mérés jelent garanciát. Ez leggyakrabban akkor szükséges, amikor az idő fontos szerepet játszik, pl. reakcióidőt vagy figyelmi teljesítményt mérő teszteknél, ahol milliszekundumos különbségek is fontosak lehetnek.

Önmagában a számítógépes tesztkitöltés nem garancia, hiszen a különböző laptopok, számítógépek, érintőképernyők eltérő jellemzői miatt nem tudjuk pontosan, hogy a billentyűzeten egy adott gomb lenyomása után a gép milyen gyorsasággal „észleli” az adott reakciót. Előállhat az a helyzet, hogy ugyanazon a képességteszten könnyebb jól teljesíteni az egyik számítógépen, mint a másikon – könnyen beláthatjuk, hogy ez problematikus és nem fair a tesztkitöltővel szemben.

A milliszekundumos mérésre alkalmas Vienna Test System műszerek, valamint a képernyők kalibrálása biztosítják a kapott információ megbízhatóságát. Az egyes műszerek USB-porton keresztül egyszerűen csatlakoztathatók a laptophoz vagy asztali géphez, amelyen a VTS szoftver fut.

Univerzális panel és lábpedál

A Vienna Test System speciális billentyűzete nem véletlenül hallgat az „univerzális” névre: több mint 40 képességteszt felvételét teszi lehetővé. 7 színes gomb, 10 szám gomb, 1 szenzoros gomb, 2 forgó kontrollgomb és 2 analóg joystick található a panelen. A nyomógombok a reakciók, a kontrollgombok és a joystickok a koordinációs feladatok beviteli eszközei. A szenzoros gomb a reakcióidő pontos vizsgálatában segít minket: a tesztkitöltő a szenzoros gombon pihenteti az ujját és innen indítja a mozgást a reakció kivitelezésekor, tehát az ujj felemelésének pillanatát is rögzíthetjük, ami a reakció első jele. A motoros idő az ujj felemelése és a megfelelő gomb megnyomása között eltelt idő, ami már nem az észlelésünk, hanem a mozgásunk gyorsaságára utal.

Két különböző lábpedál is csatlakoztatható a panelhez: az egyik a lábbal adott reakciók rögzítésére alkalmas, a másik pedig a lábbal végzett koordinációra.

Az univerzális panel és a reakciós pedál szükséges például a legelső, ma már ikonikusnak nevezhető Vienna Test System teszt, a DT – Determinációs teszt felvételéhez. A tesztkitöltőnek a különböző színes fényingereknek és hangingereknek megfelelően kell reakciókat adnia az ingerekhez tartozó különböző gombok és pedálok megnyomásával (pl. sárga fény – sárga gomb). A különböző ingerek egyre gyorsabban érkeznek, így a tesztkitöltőnek kihívást jelent uralni a helyzetet. A teszt olyan helyzeteket modellez, amikor egyszerre sok minden történik körülöttünk és gyorsan kell megfelelő döntéseket hozni. A DT a közlekedéspszichológia és a sportpszichológia egyik legalapvetőbb mérőeszköze, de általánosan alkalmas a stressztűrés, stresszes helyzetben való döntéshozatal képességének mérésére, ami rengeteg munkakör kapcsán releváns.
A 2HAND – Két kéz koordinációs teszt egy másik VTS klasszikus: a két joystick kar, vagy a két kontrollgomb horizontális, illetve vertikális irányban mozgat egy formát. A teszt azt méri, hogy a tesztkitöltő milyen pontossággal képes a két keze koordinációjával mozgást irányítani. Ez a képesség ugyanúgy fontos például a darukezelők alkalmasság-vizsgálatában, mint a mozdonyvezetőknél vagy a sportlövőknél.

Az univerzális panel és a lábpedál működés közben:
https://www.youtube.com/watch?v=-7A0Mv62szM

.

Az MLS-panel

A finommotorika mérése egy speciális terület, ami az univerzális panellel már nem lehetséges, így egy külön eszköz szükséges hozzá, az ún. MLS-panel. A nagyobb koordinációs mozgásokkal szemben (mint amit pl. a korábban bemutatott 2HAND vizsgál) itt az ujjakkal végzett, apróbb mozgások stabilitását és pontosságát vizsgáljuk. Információt kapunk pl. a kézremegésről, a kéz- és karmozgások pontosságáról, a kéz- és ujjügyességről vagy a csukló- és ujjmozgások sebességéről. A különböző összeszerelő munkatársak, karbantartók kiválasztásától kezdve a sebészek alkalmasság-vizsgálatán át a gyógyszermellékhatások (pl. kézremegés) felméréséig számos izgalmas és speciális felhasználási területe van az MLS-nek.

Az MLS panel működés közben:
https://www.youtube.com/watch?v=YyXvVomM7c0

.

A PP-R Perifériás észlelés mérőműszer

Nagy méretével és jellegzetes szárnyaival az alkalmasság-vizsgálati laborok meghatározó eleme a PP-R, ami a perifériás észlelés vizsgálatában segít minket. APP-R feladat felvétele közben a tesztkitöltő személy a vizuális mezejében előre néz (ezt azzal biztosítjuk, hogy folyamatosan egy feladatot kell megoldani a vele szemben lévő képernyőn). Közben viszont az érdekel minket, hogy a kétoldali periférián milyen mértékben képes ingereket (felvillanó fényeket) észlelni, melyekre a lábpedálok lenyomásával kell reagálnia. A látótér perifériáján történő események észlelése ugyanúgy fontos a kamionsofőrök biztonságos járművezetése szempontjából, mint a középpályás futballistáknál.

Kognitív képességek vizsgálatához, munkabiztonsági mérések kivitelezéséhez forduljon bizalommal az At Work pszichológusaihoz!

Együtt biztosan megtaláljuk a legmegfelelőbb és legmegbízhatóbb mérési megoldást.

Érdeklődöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre!