HÍREK

Hogyan működik az AC/DC az online térben? – Tanulságok egy munkapszichológustól

Kétség sem férhet hozzá, hogy az AC és DC módszerek jól működnek. Elcsépelt frázissal élve, „kutatások sokasága bizonyítja…”, de ebben az esetben legalább ez igaz is. Az AC módszerrel kapcsolatban több olyan elemzés érhető el, ami igazolja, hogy összefüggés van az AC-n nyújtott teljesítmény és a beválás között. Csak hogy egy viszonylag friss példát említsünk: Borteyrou és munkatársai 2015-ben megjelent publikációjukban egy tíz éves periódus során azt vizsgálták, hogy bejósolja-e katonatisztek sikerességét (az előléptetéseik gyorsaságát és az előléptetések számát) az AC egyik gyakorlatán (vezető nélküli csoport) elért teljesítményük. Az eredményeik egyértelműek voltak: az AC gyakorlatban elért eredmények nagy mértékben árulkodóak voltak a tisztek jövőbeli sikerességét illetően.

A koronavírus járvány során egy új kérdés volt, hogy lehet-e AC-t, DC-t csinálni online is? Hamar kiderült, hogy ez nem csupán lehetséges technikailag, hanem sok esetben ideálisabb is, mint a hagyományos AC-k, DC-k. Mi a tavaszi első hullám óta eltelt periódusban mind hagyományos, mind online AC-t, DC-t is csináltunk, utóbbit több platformon is (Zoom, MS Teams). Tapasztalataink szerint az online AC-kkal és DC-kkel kapcsolatos technikai problémák megoldása csak némi felkészülést és rugalmasságot igényel. Bár a programjaink során előfordult mindenféle technológiai kihívás az áramszünettől a kékhalálig, az egyetlen, amit nem tudtunk sehogyan sem kezelni az volt, amikor egy résztvevő olyan számítógéppel próbált bejelentkezni, amin se mikrofon, se kamera nem volt. Minden mást megoldottunk a platformok párhuzamos használatával, telefonnal, és a program rugalmas mozgatásával. Mostanra jó pár sikeres online AC/DC napnál tartunk, amelyeken összesen 64 résztvevőt figyeltünk meg. A technikai nehézségek és a programokhoz kapcsolódó szorongások mellett hamar kiderült az is, hogy több előnye is van az online AC/DC-nek, amelyek miatt egy koronavírus nélküli időszakban is érdemes lesz használni őket.

Az egyik előny a logisztikához kapcsolódik. A hagyományos AC/DC programok esetében komoly szervezőmunkát igényelt az, hogy minden a helyére kerüljön: minden résztvevő megérkezzen, legyen megfelelő mennyiségű és minőségű terem a programhoz, és ezek akkor is rendelkezésre álljanak, ha egy picit elcsúszna az eredeti időterv. A résztvevők sokszor ugyanabban a teremben ettek, pihentek, készültek a következő feladatra, vagy éppen intézték el ügyes-bajos dolgaikat telefonon, ezzel zavarva egymást is. Ezt a logisztikai akadályt számolta fel teljesen az online verzió: nincs szükség semmi másra csak egy mindenki számára elérhető platformra, és annyi „iroda” áll rendelkezésre, amennyit csak szeretnénk online szobák formájában. Az AC/DC programokban meglévő holtidők ezzel megszűntek, ami abból is látszott, hogy több résztvevő visszajelezte, hogy az általa korábban átélt hagyományos AC/DC programokhoz képest mennyivel gyorsabb, dinamikusabb volt az online program. Ebben a formában ugyanis nem kell azon tépelődni, hogy mit kezdjen egy-egy résztvevő a hosszabb szünetekkel, hiszen az irodájából, otthonából jelentkezik be, és oda is „tér vissza” egy-egy gyakorlat végén.

Egy másik előnye az online AC/DC programoknak, hogy kiküszöböli a hagyományos AC/DC programok egyik nehézségét. A hagyományos programokban sokszor gondot okoz a résztvevők számára, hogy ki tudják-e zárni a zavaró ingereket. Előbb-utóbb persze megszokják a passzív, semleges gesztusokat használó, szorgalmasan jegyzetelő megfigyelők jelenlétét a résztvevők, de az online térben ez még egyszerűbbé vált. Itt a megfigyelők kikapcsolt kamerával és mikrofonnal valóban a háttérbe húzódva tudják elvégezni a megfigyelést anélkül, hogy bármennyire is zavarnák a résztvevőket.

A legfontosabb azonban az, hogy az online AC/DC igazi modellként működik napjaink modern munkahelyét illetően. Igen, zavaró, ha egy csoportos gyakorlatban egymás szavába vágnak a résztvevők, vagy valakinek átmenetileg elmegy az internetkapcsolata, vagy éppen gépies, robothangon lehet csak hallani, ahogy elnyújtva elmond egy-egy mondatot. Igen, valóban nehezebb a beosztott romló teljesítményét visszajelezni, és közben támogatni is akkor, amikor csak egy fej látszik belőle egy téglalapban. Igen, fárasztó odafigyelni az emberekre, amikor még azt is nehéz nyomon követni, hogy ki beszélt éppen, és a nem verbális gesztusok korlátozott jelenléte sem segíti a „sorok közötti olvasást”. Ugyanakkor ez a modern munkahelyek valósága a vírustól függetlenül is. Azt, hogy az online AC jól jósolja be a beválást, az online DC jól mutatja meg a fejlesztési pontokat, biztosítja a módszer stabilitása mellett az is, hogy ez a helyzet jó modellje annak a helyzetnek, amiben most egy vezetőnek boldogulnia kell. Ismerje meg Ön is online AC/DC szolgáltatásunkat!

Érdeklődöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre!