HÍREK

Vezetők kompetenciamérése

A Premier League sokak szerint a világ legerősebb futballbajnoksága. Erről persze lehetne vitatkozni, de kétségtelenül sok kiemelkedő csapat és játékos alkotja. Mindössze 2022-ben csatlakozott ehhez a körhöz egy olyan játékos, akit egy vicces, de már több millió aláírással rendelkező petíció szerint el kell tiltani a Premier Leaguetől, mert egész egyszerűen túl jó, még oda is. Erling Haaland ezzel mit sem törődve, elképesztő rekordokat állít be, dönt meg. 

Ezzel párhuzamosan sokan keresik sikerének kulcsát. Talán majd egy sportpszichológiai cikkünkben sorra vesszük ezeket, ám itt csak egyetlen megközelítést emelünk ki. Geir Jordet norvég professzor azt kutatja, mi dönthet az öröklött tulajdonságok mellett. A sok mindenben átlag feletti Haaland ő szerinte leginkább a környezet monitorozásában emelkedik ki, tér el a többiektől, azaz abban, hogy egységnyi idő alatt hányszor fordítja el a fejét, méri fel a környezetét. Szerinte egyértelmű összefüggés van a környezet felderítése és az eredményesség között.

Mi és számos partnerünk ugyanezzel a kíváncsisággal kutatjuk folyamatosan, hogy mitől sikeres egy vezető.

Ahogyan Haalanddal kapcsolatosan, itt is sokféle válasz lehet releváns. Ráadásul szervezetenként eltérő válaszokat kaphatunk, hiszen közhely-szerű igazság, hogy minden egyéni kompetencia annyit ér, amennyit abból a szervezet hasznosulni enged. Ezzel együtt vannak olyan általánosan működő keretek, mint pl., hogy az IQ a vezetővé váláshoz, az EQ az elfogadott vezetői működéshez szükséges, vagy hogy a sikeres vezetői működés a teljesítmény és a kapcsolati dimenziók harmóniájával tartható fenn. 

Az AC/DC módszertannal és tesztekkel végzett méréseink szerint kirajzolódnak olyan kompetenciák, faktorok, amikre jó eséllyel minden szervezetben előnyként tekinthetünk. 

A minőségi kapcsolati dimenzióhoz elengedhetetlennek tűnik pl.: 

  • az egyenesség,
  • a csapatmunka, mások megbecsülése,
  • érzékenység, jóhiszeműség,
  • érzelmi szilárdság,

míg a teljesítmény dimenzióval kapcsolatosan a 

  • céltudatosság, 
  • óvatosság,
  • versengés hiánya,
  • gyors döntéshozatal kompetenciák.

Ezek megléte-hiánya vagy minősége nagyon sok szervezeti mutatóra hatással van a fluktuáción, dolgozói elégedettségen, produktivitáson és sok mindenen keresztül végső soron a szervezet eredményességére. S hogy milyen tanulsággal szolgál még Haaland és a sport példája? 

Bizony a versenysportban nemcsak kutatják a sikerfaktorokat, hanem kitartóan és elkötelezetten mérik is. Egy-egy igazoláskor alapos mérésen megy keresztül mindenki a felelős döntés érdekében, s hétről hétre szorosan követik is az elvárt dimenziók alakulását. 

OK, az üzleti életben fura lenne egy GPS-es mérő atléta viselése – ami több ezer! változót kezel -, de neked van már mérőeszközöd?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!