HÍREK

Vienna Test System tesztek tesztminősítése

Harmadik évébe lépett a ’Neurokognitív különbségek vizsgálata és nyomon követése OSA-val (Obstructive Sleep Apnoe) diagnosztizált betegek körében’ címet viselő kutatás, amelyben az AT WORK által biztosított Vienna Test System (VTS) tesztjei fontos szerepet kapnak a Töpler MRC, Konzulens-B 97 Bt. és dr. Csábi Eszter PhD, mint kutatás vezető pszichológus alkotta szakértői csoport munkájában.

Az alvási apnoe-t ma már népbetegségként tartjuk számon, kutatások szerint a lakosság 4%-ánál súlyosabb, 10%-ánál enyhe mértékben jelentkezik. A kutatócsoportunk vizsgálatának célja az obstruktív alvási apnoéban (OSA) diagnosztizált betegek neurokognitív különbségeinek és az utókezelés eredményességének vizsgálata, összehasonlítva egy olyan kontrollcsoporttal, amely nem szenved az alvászavartól. A vizsgálatban szereplő tesztek alkalmazása nemcsak a neuropszichológiai profil kialakítását, valamint a megfelelő terápia és annak hatékonyságának nyomon követését teszik lehetővé, hanem lehetőséget adnak egy kognitív funkciókat mérő pszichometriai tesztcsomag összeállítására is. Ez alkalmas az OSAS diagnosztizálására, a figyelem és az OSAS-ban érintett egyéb kognitív funkciók változásainak mérésére, valamint az eredmények összehasonlítására a korábbi állapotokkal, amely segít azonosítani a lehetséges kóros elváltozásokat.

A tesztelés során a kutatók összefüggéseket keresnek a figyelmi és neurokognitív állapot, valamint az OSA, a túlzott nappali álmosság (EDS) súlyossága, valamint a közúti vagy a betegek otthonában bekövetkező balesetek valószínűsége között. Ennek célja, hogy ajánlásokat tegyenek a tevékenységekre és foglalkozásokra, balesetveszélyes, pl. hivatásos gépjárművezetők jogosítványának megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatokra valamint az OSA kérdőíves szűrésen pozitívan értékelt személyek alkalmasságának pszichológiai vizsgálatára.

Büszkék vagyunk arra, hogy a kutatás egyik fontos állomásaként a Magyar Pszichológiai Társaság Tesztbizottsága 8 VTS tesztet minősített, amelyek mindegyike megkapta a Kvalifikált teszt minősítést. Így 2028-ig tartó érvényességgel minősített teszt lettek a: CORSI, FGT, FLEI, INHIB, LAT, NBV, TMT-L és WAF tesztjeink.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!