A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:

A fizikai munkaerő kiválasztása. A gondolkodási képesség mérése. – 2.rész

Amikor egy vállalkozás fizikai munkaerőt keres, gyakran felmerülnek olyan specifikus képességek, amelyek szükségesek lehetnek a munka ellátásához. A munka jellegzetességeinek a feltárása megmutatja, hogy az adott munkakörben szükséges például az a képesség, hogy a munkatárs egyszerre több dologra figyeljen, vagy hosszabb ideig bírja az unalmas, esemény nélküli helyzeteket.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk például, hogy milyen képességekre van szükségük nehézgépeket vezetőknek dél-afrikai bányákban ahhoz, hogy hatékonyan tudják ellátni a munkájukat. Olyasmik merültek fel, mint például a szem-kéz koordináció (magyar nyelven is mérhető a 2HAND nevű tesztünkkel), a reakció sebessége (magyar nyelven is mérhető a DT és RT nevű tesztjeinkkel), az idő és a mozgás becslése (magyar nyelven is mérhető a ZBA nevű tesztünkkel).

Ezeknek a képességeknek a megléte vagy hiánya bejósolta például, hogy mennyit hibáznak a nehézgép vezetők, mennyi felesleges mozdulatot végeznek el a munkájuk során. Mégis a specifikus képességek mellett az általánosabb gondolkodási képességnek is meghatározó szerepe van a fizikai munkaerő beválásában, hiszen az általános gondolkodási képesség szintje mutatja meg, hogy mennyire érti majd meg a munkatárs az instrukciókat, szöveges leírásokat, mennyire tud új megoldásokat találni egy-egy helyzetben, ha a bevált rutin valami miatt nem működik és így tovább.

A VTS-ben a fizikai munkaerő kiválasztása során a következő teszteket használjuk az általános gondolkodási képesség felmérésére: AMT, INSBAT és INSSV.

Az AMT egy nem verbális intelligencia teszt, amelynek során a kitöltőnek az a feladata, hogy egy 3X3-as négyzetben megjelenő figurák sorozatát végignézve, észrevegye a sorokban és oszlopokban megjelenő szabályszerűségeket, majd a szabályt alkalmazva jelölje ki a sorozat utolsó elemét. Az AMT legfontosabb jellegzetessége, hogy az úgynevezett adaptív tesztek sorába tartozik, azaz a teszt alkalmazkodik a kitöltő képesség-szintjéhez, és annak megfelelően ad nehezebb, könnyebb feladatokat. Az ilyen típusú tesztelés azért is fontos, mert így a kitöltés maga nem lesz kudarcokkal teli még az alacsonyabb képesség szinteken sem. A teszteredmények értelmezésében egy 1356 főből álló normacsoport segít. Az AMT egy hozzávetőleges értéket ad a kitöltő intelligenciaszintjéről.

Az INSBAT és INSSV teszteket akkor érdemes bevetni, amikor mélyebben kívánjuk feltárni a jelentkezők képességszintjét. Ezek már összetettebb intelligencia battériák, amelyek több részfeladatból állnak, és a gondolkodási képesség több aspektusáról tudnak értékeket adni. Ugyanakkor mind az INSBAT, mind az INSSV az úgynevezett moduláris tesztek kategóriájába tartozik, azaz az egyes feladatok szabadon kiválaszthatók, így a mérés ideje és mélysége is rugalmasan alakítható (15 perctől 4 óráig, egy gondolkodási területtől a teljes gondolkodási képesség méréséig). Az INSBAT ezen kívül az AMT-hez hasonlóan adaptív teszt, így az is biztosítva van, hogy a jelölteknek ne legyen kudarcélménye a kitöltés során. Mindkét teszt esetében bőven 100 fő feletti normák segítik az értelmezést.

Ezek a gondolkodási képességet mérő tesztek moduláris és adaptív jellegükből adódóan könnyen beépíthetők bármely kiválasztási folyamatba. A sorozat harmadik részében bemutatjuk, hogy a figyelem és gondolkodási képességet mérő teszteket miként lehet kiegészíteni jóval specifikusabb képességek mérésével.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!