A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:

A fizikai munkaerő kiválasztása: kézügyesség, perifériális látás, éberség – 4.rész

Ha valaki rajong a sportokért már lehetséges, hogy látott olyan videókat az interneten, ahol tudományos alapon magyarázzák el, hogy egyes sportolók miért sikeresebbek másoknál, ez ma már nem csak a sportoknál lehetséges.

Az ilyen típusú futurisztikus műsorokban megmutatják például, hogy egy-egy sportoló a periféria legkisebb változását is képes érzékelni, vagy például a másodperc töredékéig lemérik, hogy milyen gyorsan és pontosan reagál a környezetben felbukkanó ingerekre. Az ilyen típusú mérések valójában nem csak az elit sportolók esetében elérhetők és használhatók. Rengeteg olyan fizikai munkakör van, ahol a kézügyességnek, az éberségnek vagy éppen a perifériális látásnak óriási jelentősége van, és ezeket viszonylag könnyen le tudjuk mérni a rendelkezésünkre álló eszközök segítségével. Mozgó pszichológiai mérési laborunk pillanatok alatt le-, és felszerelhető, a mérés ideje pedig a most bemutatásra kerülő három tesztre összesen sincsen egy óra.

Milyen eszközökről van szó? Az MLS nevű tesztünk a kézügyesség mérésére alkalmas, és külön-külön tudja mérni a bal és a jobb kéz ügyességét. Összesen hat területen vizsgálja a kézügyességet: mozgás irányítása; kezek remegése; kéz-kar mozgások precizitása; ujj-, és kézügyesség; kéz-, és karmozgások gyorsasága; mutatóujj gyorsasága. Kép az MLS tesztről: 

A perifériális látást a PP-R nevű eszközünkkel tudjuk mérni. A PP-R a látótért méri, mégpedig a következő módon: az eszközön elhelyezett világító diódák fényingereket generálnak, melyek szabályos sebességgel, „ugrásokkal” mozognak. A kritikus ingerek előre meghatározott időközönként jelennek meg, a tesztkitöltőnek ezen ingerekre a lábpedál lenyomásával kell reagálnia. Ezzel egyidőben, folyamatosan egy mozgó labdát kell egy célkereszttel a képernyőn követnie, biztosítva ezáltal, hogy előrefelé tekint a feladat végzése során. A PP-R képes mérni a kitöltő bal és jobb oldali látási mezőjét. A PP-R eszköz így néz ki: 

A harmadik eszköz a FLIM, azaz a Flicker Fúziós Frekvencia. A teszt egyik részében a villogó fény frekvenciája addig növekszik, míg a vizsgálati személy konstans fényként észleli azt. A teszt másik részében egy konstansnak észlelt fény frekvenciája csökken folyamatosan, amíg a vizsgálati személy azt villogónak észleli. A válaszadónak minden egyes észlelt változást gombnyomással kell jeleznie. A kritikus frekvencia tárolásra kerül. A kritikus frekvenciák középértékei a küszöbértékek, mind a növekvő, mind a csökkenő frekvenciájú módban. 

Ezek az eszközök nagyon precíz módon képesek lemérni azt az egy-egy szempontot (kézügyesség, perifériális látás, éberség), amelynek a mérésre tervezték őket. Éppen ezért a tesztek nagyon magas megbízhatósággal rendelkeznek, gyakorlatilag úgy működnek, mint egy munkapróba: ha az adott munkakörben szükség van a kézügyességre, akkor az MLS megmutatja, hogy a jelölt rendelkezik-e a megfelelő szintű kézügyességgel.

A cikksorozat négy részében rengeteg megoldást mutattunk be, amelyek tetszőlegesen kombinálhatók egymással. Legyen szó akár egy rövid szűrővizsgálatról, vagy egy komplex alkalmasságvizsgálatról, ezekkel a tesztekkel és eszközökkel elvégezhető a mérés.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!