A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje 2. rész:
B5PS – Big Five Személyiségleltár – Munkakörnyezeti Szituációk teszt bemutatása

A B5PS nevű Big Five alapú személyiségvonás 5 fő vonásban és 42 alvonásban méri a személyiséget. Továbbá képes a helyzetészlelésben lévő egyéni különbségek mérésére is 5 dimenzióban. Teszi mindezt specifikusan a munkahelyi közegre illesztve. A B5PS alapján kapott eredmények segíteni tudják mind a kiválasztási, mind a fejlesztési folyamatokat.

A B5PS munkahelyi szituációkra illesztett személyiségleltár. A B5PS-ben a hagyományos Big Five személyiségelmélet találkozik a munka világával egy korszerű mérőeszközt létrehozva. A B5PS során a tesztelt személynek mindennaposan előforduló munkahelyi szituációkat kell elképzelnie, és ezekkel a szituációkkal kapcsolatban kell megmondania, hogy ő rá mi lenne jellemző az adott helyzetben, illetve hogy miként látja a helyzetet.

A teszt összesen 42 változóban méri az öt nagy személyiségvonáshoz kapcsolódó személyiségjegyeket: a Reziliencia (Érzelmi stabilitás) mérésére 7, az Extraverzió mérésére 9, a Lelkiismeretesség mérésére 9, a Rugalmasság (Nyitottság) mérésére 9, a Csapatmunka (Együttműködés) mérésére 8 mutató áll rendelkezésre. A személyiségvonások mellett lehetőség van a helyzetek észlelésében meglévő egyéni különbségek mérésére is: mennyire jellemző például a tesztelt személyre, hogy az egyes helyzeteket megterhelőnek vagy éppen monotonnak látja.

A B5PS nagy előnye, hogy a mérési igények és lehetőségek mentén sokféleképpen használható. Lehetőség van csak egy-egy mutató mérésére, csak a fő személyiségvonások mérésére, vagy éppen a személyiségvonások és a helyzetészlelések közös mérésére. Ennek megfelelően a tesztkitöltési idő is pár perctől akár több mint egy óráig is terjedhet.

A teszt kitöltését követően a riportokat a számítógép generálja, és az eredményeket automatikusan a mérési igényhez lehet illeszteni. Azaz a riport nem csupán azt mondja meg például, hogy mennyire lelkiismeretes a mért személy, hanem azt is, hogy ez az érték mennyiben egyezik a munkakör szempontjából ideális értékkel. Lehetőség van arra is, hogy a kulcsfontosságúnak ítélt személyiségvonásokat mélyebben, míg más vonásokat csak egy-két mutatóban mérjünk.

A tesztet Matthias Ziegler dolgozta ki, ő a berlini Humboldt University egyetemi tanára, 117 tudományos publikáció, 4 könyv és 23 könyvfejezet szerzője. 2013 és 2016 között a European Journal of Psychological Assessment főszerkesztője volt. Több tanulmányban igazolta, hogy a B5PS megbízható és érvényes módon méri a személyiségvonásokat. A teszt mögött egy reprezentatív normacsoport áll, amelyben lehetőség van az életkori, nemi, iskolai végzettség szerinti bontásokra, azaz a tesztelt személy eredményei nem csak a teljes sokasággal, hanem a hozzá hasonló emberekkel való összevetésben is értelmezhetők.

A következő kép egy minta állítást mutat meg a B5PS-ből:

A következő táblázat pedig bemutatja a B5PS teljes felépítését:

A cikksorozatunk következő részében bemutatjuk azokat a szervezeti hasznokat, amelyek a B5PS használatához kapcsolódnak. 

[…]

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!