A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:
Gondolkodási képesség az üzleti életben, magyar tapasztalatok: A SMART teszt-4.rész

A SMART teszttel kapcsolatban a mindennapi tapasztalatok mellett egy nagyobb kutatás keretében is gyűjtöttünk adatokat. Két magyar szervezetben összesen 325 fő töltötte ki a SMART egy órás verzióját. A legfontosabb tapasztalatainkat három pontban foglaljuk össze.

Először is a SMART-ot szívesen töltötték ki a szervezetek munkatársai, a hétköznapi valóságnak megfelelő jellege átlendítette a résztvevők többségét azon, hogy ez valójában egy kőkemény gondolkodási képesség mérés.

A másik fontos tapasztalatunk az volt, hogy a SMART képes betölteni a funkcióját, azaz képes felmérni a résztvevők értelmi képességeiben lévő különbségeket. A 325 fő átlagát egy olyan ún. „percentilis rank” skálán (PR) mutatjuk be, ahol a résztvevők eredményeit a teszt mögött megtalálható reprezentatív normacsoporthoz hasonlítjuk. A PR = 34 érték például azt jelenti, hogy az adott résztvevő a normacsoport 34%-nál jobb eredményt ért el.  A mi jutatásunkban  a PR skálán a kutatás résztvevőinek átlagos eredménye 64 volt, a legalacsonyabb érték 4 volt, a legmagasabb 100. A mért személyek eredményeinek eloszlását az 1. számú ábra mutatja. Itt a vízszintes tengelyen a 0-tól 100-ig tartó eredmények vannak, a függőleges tengelyen pedig azok száma, akik az adott értéket érték el (pl. a PR = 100 értéket 2 fő érte el). Az eloszlás megmutatja, hogy a résztvevők igen változatos eredményeket produkáltak, a teszt alkalmas volt arra, hogy megkülönböztesse az alacsony, illetve magas gondolkodási képességgel rendelkező személyeket. 

A harmadik fontos tanúsága az volt a kutatásnak, hogy a SMART-on elért eredményből jól lehetett következtetni a mért személy munkahelyi teljesítményére. A gondolkodási sebesség számos ponton járt együtt a közvetlen felettesek értékeléseivel. Akiket a közvetlen felettes úgy ítélt meg, hogy magas munkateljesítmény nyújtanak, pontosak, megbízhatóak, jó ítélő-, és problémamegoldással rendelkeznek, fegyelmezettek, valamint többnyire tudják, hogy mit kell tenniük a siker érdekében, azok egyúttal azok is voltak, akik magasabb eredményt értek el a SMART teszten.

Az általunk végzett kutatás jól rímel a korábban bemutatott elméleti és külföldön szerzett tapasztalatokkal. A SMART a tesztelt személyek számára elfogadható, képes differenciálni, és jól jósolja be a munkahelyi teljesítményt.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!