A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:

On-line előszűrés digitális tesztek segítségével, avagy hogyan hozzunk jó kiválasztási döntést a koronavírus idejében? – 2.rész

A Vienna Test System a világ vezető digitális pszichológiai tesztrendszere. A magyar nyelven is elérhető több mint hatvan tesztből van jó pár olyan, amit on-line is ki lehet tölteni. Ezek a tesztek mind a képességek, mind a személyiség mérésére alkalmasak.

Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, hogy tágabban az intelligencia, szűkebben az egyes kognitív képességek (pl. monotónia tűrés) jelentősen befolyásolják azt, hogy egy adott személy képes-e ellátni egy bizonyos munkát vagy sem. Szerencsére az on-line előszűrési csomagjainkban is van lehetőség a képességek vizsgálatára három teszt segítségével is.

Az általános gondolkodási képesség mérésére alkalmas az INSSV nevű tesztünk, amelyben logikai és matematikai feladatokon keresztül vizsgálhatjuk a jelöltjeinket. Legrövidebb formájában az INSSV 15 perc alatt képes egy közelítő értéket adni a kitöltő intelligenciáját illetően. A leghosszabb formájában (60 perc) már átfogó képet ad a kitöltő IQ-járól. Az alábbi kép az INSSV egyik feladatát mutatja be. 

Irodai munkakörökben lehet jó alternatíva a SMART nevű tesztünk, amelyről korábban már készítettünk egy négyrészes sorozatot. A SMART egy esettanulmányszerű teszt, ahol a kitöltőnek egy vállalat egy napjába kell belehelyezkednie. Ez alatt a nap alatt olyan feladatokat kap, amelyek segítségével le tudjuk mérni a logikai és verbális gondolkodást, valamint a matematikai intelligenciáját. A virtuális nap a valódi életben 30, 60 vagy 90 percig tart.

Az ALS nevű tesztünkben a kitöltőnek egyszerű matematikai feladatokat kell megoldania a teszt formájától függően 15-30 perc alatt. A teszt azt vizsgálja, hogy mennyire képes a teljesítményét fenntartani a jelölt egy egyszerű, monoton helyzetben, valamint azt is, hogy milyen alapképességekkel rendelkezik. 

A képességek mellett fontos lehet a személyiség vizsgálata is, hiszen ez megmutathatja, hogy aggódnunk kell-e azon, hogy például a munkába lépve felelőtlenül fog viselkedni a jelöltünk, vagy a stressz hatására összeomlik és így tovább. A VTS-ben egy sor on-line kitölthető személyiségteszt segíti a jelöltek szűrését: a komplex, a teljes személyiséget átfogóan vizsgáló tesztek (B5PS, BFSI) mellett akadnak olyan tesztjeink is, amelyek kifejezetten az értékesítői, ügyfelekkel való kapcsolatot igénylő munkakörökre mérnek (SKASUK). Az AVEM nevű tesztünk a jelöltek stresszel való megküzdését, az MMG nevű tesztünk a jelöltek motivációját vizsgálja.

Az on-line használható tesztjeink szabadon kombinálhatók, ami azt jelenti, hogy rövid pár perces méréstől kezdve több órás komplex vizsgálatok is létrehozhatók a segítségükkel. A tesztek egy része elkerüli az önbevallás, torzítás problémáját, hiszen képességeket vizsgál, vagy olyan technikát használ (félprojektív teszt), amelyben a válaszadó számára nehezen eldönthető, hogy mi számít jó vagy rossz válasznak. A számítógépesített megoldás lehetővé teszi azt is, hogy a jelöltet figyeljük tesztkitöltés során, a VTS-ben léteznek azok a technikai megoldások, amelyek segítségével nyomon tudjuk követni a kitöltés menetét, ezzel is kizárva a csalás lehetőségét. 

Az on-line előszűréssel kapcsolatos szolgáltatás a létező legkényelmesebb megoldás a szervezet számára: a jelöltekkel mi vesszük fel a kapcsolatot, a mérést mi szervezzük le, az eredményeket pedig olyan formában dolgozzuk fel, ahogy a megrendelő kéri. A méréshez mi már létrehoztunk előzetes tesztcsomagokat, amelyek képesek vezetői, szakértői, pályakezdői munkakörök vizsgálatára, de természetesen szakmai konzultációt követően egyedi mérések kialakítására is van lehetőség.

Az on-line előszűrés egyik legfontosabb funkciója, hogy segítsen eligazodni a jelöltek között. Megmutatja, hogy ki az, aki a képességei, személyisége alapján alkalmas lehet az adott munkakör betöltésére. Ugyanakkor számos esetben ennél is többre van szükség. Cikksorozatunk következő két részében olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek a virtuális térben mérik a jelölteket a viselkedéseik, döntéseik szintjén.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!