A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:

A reziliencia mérése a VTS-ben lévő tesztek segítségével A BACO teszt – 4.rész

A személyiség és a teljesítmény vonatkozásában egy fontos kérdés, hogy mennyire tudja valaki megtartani a teljesítményét akkor, amikor nehézségekkel szembesül a munkája során.

Ilyen szempontból az emberek változatos profilokkal rendelkeznek: vannak olyanok, akik egyenletesen jól teljesítenek mind a stresszel teli, mind a stressz nélküli helyzetekben, vannak olyanok, akik jobban teljesítenek akkor, amikor a stressz nincs jelen, és vannak olyanok is, akik egyenesen megnövelik a teljesítményüket, amikor a nehezítő tényezők megjelennek. A DT és a SIMKAP nevű tesztek működésének éppen ez a lényege: leméri a stressz nélküli helyzetben való teljesítményt és összehasonlítja a stresszel teli helyzetben nyújtott teljesítménnyel.

A DT teszt során a kitöltő szín-, és hangingereket kap, amelyekre válaszpanel és pedálok lenyomásával kell válaszolnia (instrukciókat kap azzal kapcsolatban, hogy mikor mit kell lenyomnia).

A DT klasszikus képességteszt, hiszen a mért változók között megtaláljuk a figyelemmel kapcsolatos képességeket és a reakció sebességét is. Ugyanakkor a teszt kitöltőjének egy egyre bonyolultabb helyzetben kell boldogulnia, így a stresszel szembeni ellenállásáról is hasznos információt kapunk: mennyire pontosan boldogul a feladatokkal, amikor a különböző instrukciók nagyon gyorsan és változatosan érkeznek. A teszttel kapcsolatban végzett kutatások igazolták, hogy a DT képes megbízhatóan és érvényesen azonosítani azokat, akik a bonyolult helyzetekben is jól helytállnak. A vizuális és az akusztikus információ megfelelő kezelése például hasznos hivatásos sofőrök mérése során.

A SIMKAP teszt az úgynevezett szimultán figyelem mérésére alkalmas. A tesztkitöltőnek egyszerre kell végeznie gondolkodást igénylő feladatokat, valamint egyszerű rutinfeladatokat. A teszt segítségével azt tudjuk megnézni, hogy mennyire képes párhuzamosan boldogulni az elsődleges és a másodlagos feladatokkal, és mennyire frusztrálja az a helyzet, amikor az elsődleges feladat mellé bekerülnek még más feladatok. Ez egy munkahelyi környezetben gyakran előálló helyzet, amikor a félbeszakítások nehezítik a munkatársak helyzetét. A tesztprofil alapján azonosítani tudjuk azokat, akik az elsődleges feladattal jól tudnak haladni, de nem képesek további feladatokat kezelni, azokat, akik mindkét feladatban jók, azokat, akiknek a fókuszát elveszik a másodlagos feladatok, és azokat, akik se az elsődleges, se a másodlagos feladatokat nem tudják kezelni.  Ez például hasznos lehet akkor, amikor gépkezelők között osztjuk el a feladatokat: ki az, akinél az a jó, ha egy gépen dolgozik, ki az, aki több gépet is tud kezelni, és ki az, aki elsősorban abban jó, hogy megosztott figyelemmel támogassa, koordinálja azokat, akik egy-egy gépen dolgoznak. Kiemelten hasznos lehet mérni a legtöbb fehér galléros munkakörben is!

A SIMKAP megbízhatóságát és érvényességét több kutatás bizonyítja, az eredmények feldolgozását pedig reprezentatív normacsoport segíti. A teszt standard formáját 45 perc alatt, rövid verzióját pedig 17 perc alatt lehet kitölteni. A SIMKAP teszt működését videón is megtekintheti: https://www.youtube.com/watch?v=aLSDGfWjZaw

A BACO 6 munkahelyi helyzetet szimulálva méri a tesztkitöltők rezilienciáját. Ezek olyan helyzetek, amelyek tipikusan előállnak egy szervezeti közegben. Például, amikor akadályok merülnek fel az eredetileg eltervezett cselekvés során, kedvezőtlen munkakörülmények között kell dolgozni, vagy éppen idői nyomás áll elő. A DT és a SIMKAP jellegében inkább hasonlít a klasszikus képességtesztekhez: a DT során akusztikus-, és vizuális ingerekre kell reagálni minél gyorsabb és komplexebb helyzetekben, a SIMKAP során az elsődleges feladat mellett bejönnek az egyéb teendők. Ezek a tesztek képesek megmérni nem csupán a tesztelt személyek képességeit, hanem azt is, hogy ezt a képességszintet mennyire tudják megtartani stresszel teli helyzetekben. Mivel a stressz nagyon sok munkakör és szervezeti helyet mindennapi velejárója, így a rezilienciára vonatkozó információ sok esetben jól jósolja be a munkahelyi beválást.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!