A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje:
Gondolkodási képesség az üzleti életben: A SMART teszt-2.rész

A SMART egy üzleti szimulációba ágyazott intelligenciamérés. A tesztelt személy az Inversagi nemzetközi elektronikai csomagküldő vállalat munkatársaként kell, hogy problémákat oldjon meg. A SMART a mérési dimenzióiban hasonlít a hagyományos gondolkodási képességet mérő tesztekre, a mérés módjában viszont nem.

A kitöltő a vállalat munkatársaként egy életszerű helyzetbe kerül: van egy listája azokról a feladatokról, amelyeket meg kell oldania, valamint egy erre rendelkezésre álló ideje. A saját idejét viszont úgy osztja be, ahogy szeretné: a hagyományos tesztek egyenes vonalvezetésével szemben a SMART lemodellezi egy irodai dolgozó tipikus napját. A tesztelt személy a feladatokkal olyan sorrendben foglalkozik, ahogy csak szeretne, egyik feladatból ugorhat a másikba, félbehagyhat egy-egy feladatot, hogy később visszatérjen rá, mindössze egy korlátozó tényező van, ez pedig az idő. A SMART három verzióban tölthető ki, ami lehetővé teszi, hogy a tesztelést a mérési helyzethez lehessen igazítani. Létezik egy rövid 30 perces verziója, aminek az a funkciója, hogy a gondolkodási képességről adjon egy szűrés jellegű értéket. Ha ennél differenciáltabban vagyunk kíváncsiak a jelöltek intelligenciájára, akkor viszont rendelkezésünkre áll egy 60 és egy 90 perces verziója a tesztnek, amelyek több feladatban, mélyebben mérik a gondolkodási képességet.

A SMART teszt nyitóképe:

A rendelkezésre álló időben tehát a jelöltnek feladatokat kell megoldania. Ezek a feladatok olyan dolgokat kérnek tőle, amelyet jól ismerhet a munka világából: kap például egy szöveget, és ez alapján kell válaszolnia kérdésekre, vagy ki kell számolnia, hogy öt ajánlatból melyik a legjobb, vagy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy A pontból B pontba eljusson. A feladatok megoldása során a tesztelt személy szabadon használhatja a tesztbe beépített számológépet és jegyzettömböt, ezzel is fokozva a teszt életszerűségét.

Ez az üzleti szimuláció jellegű játékosított intelligenciamérés nem csupán a kitöltő, de a megrendelő dolgát is megkönnyíti: a tesztelést követően egy percen belül meg is van az eredmény, ami a tesztformától függően egy vagy négy értékben mondja meg, hogy a kitöltő milyen gondolkodási képességekkel rendelkezik egy reprezentatív normacsoporthoz képest. Miközben minden tesztforma ad értéket az általános gondolkodási képességre, a hosszabb formák az általános gondolkodási képességet három további mutatóra bontják: numerikus IQ, verbális IQ és logikai okfejtés.

Feladatlista a SMART tesztben:

Cikksorozatunk következő részében bemutatjuk a SMART által kínált válaszokat a hagyományos intelligenciatesztelés problémáira.

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!