A HÓNAP TESZTJE

A hónap tesztje 3. rész:

AVEM – Munkahelyi Viselkedési Minták Teszt. Szervezeti hasznok.

Az AVEM négy olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami közvetlen szervezeti haszonba fordítható át: (1) Illeszthető a szervezet igényeihez (2) A korai problémafelismerést támogatja (3) Segítségével mérni lehet a munkahelyi egészségprogramok hatékonyságát és (4) Érzékeny a problémás viselkedés jellegére. Cikksorozatunk harmadik részében ismerje meg az AVEM ezen tulajdonságait részletesebben is!

A hónap tesztje 3. rész: AVEM – Munkahelyi Viselkedési Minták Teszt. Szervezeti hasznok.

Az AVEM Munkahelyi Viselkedési Minták Tesztnek négy olyan tulajdonsága van, amellyel hozzájárul a szervezetek hatékony működéséhez.

Első haszon: Az AVEM illeszthető a szervezet igényeihez.

Az AVEM felépítése miatt alkalmas arra, hogy sokféle szervezeti igényt elégítsen ki. Legyen szó akár egyének, kiscsoportok vagy éppen a teljes szervezet méréséről, az AVEM egy korszerű, modern eszköz, ami könnyen illeszthető bármilyen munkahelyi egészséggel kapcsolatos szervezeti programba. Az AVEM két verziója (66 állításból álló teljes teszt és 44 állításból álló rövidített teszt) átlagosan 8-12 perc alatt tölthető ki. Mindkét tesztverzió egyszerűen egy on-line link segítségével kiküldhető, így a tesztkitöltő rugalmasan ki tudja tölteni a tesztet akkor, amikor éppen ráér.

Második haszon: Az AVEM a korai problémafelismerést támogatja.

Az AVEM tünetek helyett olyan munkahelyi viselkedési mintákat azonosít, amelyek az egészség és a motiváció szempontjából problémát okozhatnak. Az AVEM megközelítése tehát különbözik azoktól a tesztektől, amelyek a tünetekre, következményekre koncentrálnak. Az AVEM segítségével lehetővé válik a problémás viselkedések korai felismerése, így a kezelés helyett a prevenció, megelőzés kerülhet a fókuszba. A tünetek kezelése helyett a kiváltó okok megelőzése bizonyítottan hatékonyabb eljárás a szervezetek számára.

Harmadik haszon: Az AVEM segítségével mérni lehet a munkahelyi egészség programok hatékonyságát

Vannak olyan szervezetek, amelyek rendelkeznek ugyan munkahelyi egészség programokkal, azonban gondot okoz nekik, hogy ezen programok hatékonyságát lemérjék. A drasztikus következményeken (például munkahely elhagyása, korai nyugdíjba vonulás) kívül kevés olyan adat áll rendelkezésre, ami folyamatában mutatná meg, hogy az adott program sikeres-e. Mivel az AVEM viselkedési mintákat mér, így alkalmas arra, hogy egy intervenció eredményeit nyomon kövesse. Például az AVEM-et fel lehet venni közvetlenül az intervenciós program elindulását megelőzően, az intervenciós program bizonyos pontjain, majd az intervenciós program zárását követően. Így a szervezet monitorozni tudja az időbeli változásokat, elsősorban természetesen azt, hogy hány munkavállalója kerül át a kockázatos viselkedési mintákból az Egészséges viszonyulásba.

Negyedik haszon: Az AVEM érzékeny a problémás viselkedés jellegére

Az AVEM egyik fontos tulajdonsága, hogy képes megkülönböztetni a testi és lelki egészség szempontjából káros viselkedési mintázatok két formáját: a túlhajszoltságot és a kiégést. Ez azért fontos, mert sok szervezetben létezik az a felismerés, hogy nem mennek jól a dolgok, az emberek rossz hangulatúak, gyakoriak a „depis vagyok”, „kiégett vagyok”, „motiválatlan vagyok” típusú mondatok. Ez azonban még nem elég egy hatékony munkahelyi egészség program bevezetéséhez: a két kockázatos viselkedési minta (a Túlhajszolt és a Kiégés mintázat) ugyanis bár sok mindenben hasonlít egymáshoz, alapvetően más beavatkozást igényel, más típusú problémát jelent.

Ami közös a Túlhajszolt és a Kiégés mintázatokban

Ami egyedi a Túlhajszolt mintázatban

Ami egyedi a Kiégés mintázatban

Általában az egyensúly hiánya

Túlságosan magas elvárások saját magával szemben

A kommunikáció sérülése

Általános elégedetlenség az élettel kapcsolatban

Egyoldalú fókusz a munkán, hajlandóság a kimerülésig tartó munkavégzésre

Védekező, másokat hibáztató problémakezelés

A nem megfelelő társas támogatás észlelése

Aktív, bár nem hatékony megküzdés

Reménytelenség, kétségbeesés, elfáradás

Az általános rossz hangulat alapján megtervezett intervenció akár még balul is sülhet el. A Kiégés mintázat gyakran jár együtt reményvesztett, kétségbeesett, depressziós állapotokkal, ahol az érzelmi elfáradás mellett van kialakul egy cinikus, másokat hibáztató problémakezelés. Ez az állapot intenzív, egyéni beavatkozást igényel, amit például egy vállalati pszichológus tud biztosítani. A Túlhajszolt mintázat esetében az egyén jóval több saját erőforrással rendelkezik, valamint rendben van a motivációja is: nála inkább az okozza a problémát, hogy nem hatékony, amit csinál, így aztán nagyon sok megmozgatott energia ellenére sem éri el a céljait. Ilyen esetben segíthetnek a hagyományos tréningek (például stresszkezelés, idő-menedzsment), vagy éppen az egyéni coaching. Az AVEM segít a célzott programok megtervezésében, ezzel jóval hatékonyabbá téve az intervenciós programokat. 

VISSZA A HÓNAP TESZTJÉRE

Iratkozzon fel hírlevelünkre!